СИСТЕМА РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ УКРАЇНИ - Вакуленко, Віталій; Лю, Юнтао; Лю, Сяовей (Сталий розвиток економіки, 2025)
Повномасштабна війна в Україні спричинила глибоку трансформацію національної економіки, істотно ускладнила функціонування логістичної інфраструктури та вплинула на стабільність глобальних ланцюгів постачання. В умовах підвищеної невизначеності особливого значення набуває ефективне управління експортною логістикою як ключовим чинником забезпечення економічної стійкості країни та збереження її інтеграції у світову економіку. Метою дослідження є системний аналіз викликів у сфері логістичного забезпечення експорту в умовах воєнного стану, а також визначення стратегічних підходів до підвищення гнучкості та надійності ланцюгів постачання. Акцентовано увагу на необхідності переосмислення традиційних моделей системи ризик-менеджменту через призму концепцій вразливості та стійкості, які в сучасних умовах виступають пріоритетними в теорії та практиці управління ризиками. У межах дослідження ідентифіковано форми реалізації ризик-орієнтованого управління в логістиці з метою мінімізації наслідків потенційних збоїв, а також обґрунтовано інтеграцію інструментів адаптивного управління для забезпечення швидкого відновлення функціональних логістичних систем при цифровізації логістичних процесів та використанні сучасного програмного забезпечення. Результати мають прикладне значення для розробки стратегій експортної логістики в умовах високої волатильності середовища.