ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ СОЛІДАРНОГО ТУРИЗМУ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ - Коваль, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
Систематизовано сучасні підходи до розуміння солідарного туризму як адаптивної, соціально орієнтованої моделі, актуальної в умовах пандемії, гуманітарних криз і повномасштабної війни. Розкрито зміну мотивацій туристів та роль емпатії, участі у відновлювальних ініціативах і волонтерських маршрутах у підтримці галузі. Розроблено структурну модель організаційно-економічного механізму солідарного туризму, що охоплює: суб’єкти взаємодії (громади, бізнес, влада, НУО, туристи), ресурси (гранти, інвестиції, соціальне підприємництво, ДПП), організаційні форми (кооперативи, цифрові хаби) та функціональні блоки (турпродукт, логістика, ціноутворення, соціальний ефект). Запропонований підхід може стати основою для стійкої політики відновлення туризму, заснованої на партнерстві держави, громад, суспільства й міжнародної підтримки.