СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ БАГАТОУКЛАДНОЇ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Стельмащук, А.М. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Аналіз сучасного стану багатоукладності аграрного сектора економіки України для обґрунтування практичних рекомендацій щодо подальшого розвитку його структурних складових, зокрема малого і середнього підприємництва, у напрямках, які б забезпечили реалізацію економічних інтересів суб’єктів відносин власності на землю, створення додаткових робочих місць, раціонального використання ресурсів сільського господарства і підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: монографічний метод та метод теоретичного узагальнення використано при обґрунтуванні сутності багатоукладності економіки на принципах співіснування в рамках однієї держави приватної, державної та змішаних форм власності; розрахунково-конструктивний метод - при формування багатоукладної системи передбачає створення на основі реформованих сільськогосподарських підприємств нових за своїм змістом організаційно-правових форм господарювання. Результати. Встановлено, що однією з ознак функціонування економічної системи в сучасному світі є її багатоукладність, яка побудована на принципах співіснування в рамках однієї держави приватної, державної та змішаних форм власності. Обґрунтовано, що під укладом слід розуміти такий тип відносин між суб’єктами виробничої діяльності, при якому визначається специфічна система господарювання на засадах розширення приватного сектору. Визначено, що формування багатоукладної системи передбачає створення на основі реформованих сільськогосподарських підприємств нових за своїм змістом організаційно-правових форм господарювання створення нових колективних і приватних господарств. Встановлено, що аграрна реформа в сукупності передбачає реформу ціноутворення, оподаткування, рентних платежів, тобто всієї сукупності відносин власності в усіх сферах суспільного відтворення. Наукова новизна. Обґрунтовано стратегічні напрями і параметри багатоукладності. Визначено, що стратегічною є така структура організації багатоукладної аграрної сфери, яка не протиставляє, а навпаки, органічно поєднує різні уклади і форми господарювання. Оптимізація такої системи має здійснюватися поступово, у міру створення матеріально-технічної бази, виробничої та соціальної інфраструктури на селі. На кожному етапі мають бути свої критерії цієї оптимізації, слід вибирати надійний господарський механізм розв’язання суперечностей і узгодження економічних інтересів фермерських господарств, орендних колективів, кооперативів, сервісних і переробних промислових підприємств. Перехід до багатоукладної системи передбачає розширення приватного сектору. Практична цінність. Отримані результати дослідження направлені на відродження села на індустріальній основі сучасного рівня, на зростання обсягів сільськогосподарського виробництва, на перетворення аграрної галузі у високоефективний, експортоспроможний сектор економіки, що сприятиме зростанню добробуту населення.