АНАЛІЗ РИНКУ ПРАЦІ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ: ДИНАМІКА, СТАТИСТИКА ТА БЕЗПЕКА - Фімяр, Світлана; Сімаков, Станіслав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано трансформацію ринку праці банківського сектору України в умовах сучасних соціально-економічних викликів, зумовлених як внутрішніми, так і зовнішніми факторами впливу. Зосереджено увагу на ключових причинах зниження попиту на банківських фахівців, зокрема автоматизації банківських процесів, переходу на дистанційне обслуговування клієнтів та зменшення фізичної присутності відділень. Досліджено зміну вимог до професійної компетентності працівників банків, включаючи потребу в цифрових навичках, аналітичному мисленні, гнучкості та здатності працювати в умовах постійних змін. Проведено статистичне дослідження рівня напруженості на ринку праці, що дозволило виявити особливості працевлаштування молодих спеціалістів, зокрема розрив між рівнем підготовки випускників і очікуваннями роботодавців. Порівняно конкурентоспроможність українського банківського персоналу із працівниками аналогічної сфери в країнах Європи, акцентовано на проблемах адаптації українських фахівців до європейських стандартів банківської діяльності. Встановлено зв’язок між динамікою зайнятості у банківській сфері та рівнем стабільності функціонування банківської системи загалом. Надано узагальнений портрет сучасного банківського спеціаліста, з урахуванням актуальних вимог ринку праці.