КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ, ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТА СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ - Ханенко, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розкрито теоретичні засади поняття конкурентоспроможності підприємства та окреслено його значення в сучасній економічній науці. Проаналізовано внутрішні й зовнішні чинники, що впливають на формування конкурентних переваг. Розглянуто сучасні методи оцінювання рівня конкурентоспроможності, зокрема інтегральні підходи, аналіз бізнес-процесів і стратегічну оцінку. Наголошено, що в умовах цифрової економіки особливої актуальності набуває впровадження інноваційних інформаційних технологій, які дозволяють підвищити ефективність управлінських рішень, адаптивність до змін зовнішнього середовища та оперативність реагування на виклики ринку. Підкреслено роль цифрової трансформації як одного з ключових чинників забезпечення довгострокової конкурентоспроможності підприємств.