ТЕОРЕТИЧНА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ФІНАНСОВИХ ВАЖЕЛІВ І СТИМУЛІВ РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Іванов, Валерій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено концептуальні засади фінансових важелів і стимулів як складових фінансового механізму розвитку суб’єктів господарювання в умовах економічної трансформації та нестабільності фінансових ринків. Здійснено міждисциплінарний аналіз понять «фінансовий важіль», «фінансовий інструмент» і «фінансовий метод», з урахуванням етимологічного походження, функціонального призначення та рівня абстракції, що дозволяє чітко окреслити їх роль у реалізації фінансової політики. Визначено, що фінансовий важіль є засобом посилення дії інструментів, а його ефективність залежить від обраного методу впливу. Розкрито зміст позитивних і негативних фінансових стимулів як зовнішніх мотиваторів зміни економічної поведінки суб’єктів господарювання, акцентовано на їх потенціалі як інструментів державного регулювання.