МАКРОЕКОНОМІЧНЕ БАЛАНСУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОТИДІЯ ЗАГРОЗАМ - Губін, Кирил (Сталий розвиток економіки, 2025)
Метою статті є визначення головних загроз макроекономічному балансуванню в Україні та з’ясування способів протидії цим загрозам. Показано, що з 2022 року зведення макроекономічних балансів стало неможливим без величезної іноземної допомоги. Охарактеризовано дві групи загроз макроекономічному балансуванню. Для протидії загрозам запропоновано: зменшення дефіциту державного бюджету; підвищення ефективності державного управління; покращення інвестиційного клімату; покращення структури та умов обслуговування державного боргу; стимулювання експорту; скорочення імпорту. Наголошено на особливій важливості боротьби з корупцією, збільшення частки іноземної допомоги, що спрямовується на розвиток продуктивних сил та вступу України до ЄС. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання для формування концептуальних засад макроекономічного балансування в Україні.