МАРКЕТИНГ ВІДНОСИН У ФОРМУВАННІ СТАЛИХ ПАРТНЕРСЬКИХ ЗВ’ЯЗКІВ АГРОПІДПРИЄМСТВ - Рябокучма, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретико-методичних засад застосування маркетингу відносин для формування сталих партнерських зв’язків агропідприємств України. Розроблено інтегровану концептуальну модель маркетингу відносин в агроланцюгах, що враховує специфіку аграрної сфери та принципи сталого розвитку. Обґрунтовано перспективність використання багатостороннього партнерства як стратегічного підходу до управління взаємодією з різними групами стейкхолдерів агропродовольчого ланцюга. Практичне значення одержаних результатів визначається можливістю використання розробленої модель маркетингу відносин в агроланцюгах для підвищення ефективності партнерської взаємодії та забезпечення операційної стійкості агропідприємств. Основні висновки підтверджують трансформацію ролі маркетингу відносин від інструменту конкурентної боротьби до механізму забезпечення сталого розвитку агробізнесу.