СТРАТЕГІЇ БРЕНДИНГУ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ - Харченко, Олександра (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню бренд-стратегій українських університетів у демографічній кризі, загостреній після 2022 р. війною й еміграцією молоді. Запропоновано інтегровану модель бренду, що поєднує унікальну ціннісну пропозицію для абітурієнтів, омніканальні цифрові комунікації та довгострокове партнерство з випускниками і роботодавцями. Наукова новизна полягає в узгодженні класифікації бренд-інструментів з адаптованою системою ефективності, яка враховує воєнний контекст та цифрову трансформацію освітнього ринку. Практичне значення полягає у рекомендаціях щодо оптимізації онлайн- та офлайн-заходів, підвищення привабливості програм і посилення репутаційного капіталу. Доведено, що гібридні, аналітично обґрунтовані стратегії та міжнародні колаборації стабілізують попит, знижують ризик «провалу набору» і підтримують конкурентоспроможність ЗВО на тривалу перспективу.