ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ТРАНСПОРТНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ: ВИКЛИКИ, ЗАГРОЗИ ТА ШЛЯХИ МОДЕРНІЗАЦІЇ - Близнюк, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу економічної безпеки транспортного сектору України в умовах військової агресії. Обґрунтовано необхідність реалізації системи заходів економічного, організаційного та правового характеру для протидії цим загрозам. Розглянуто напрями підвищення рівня транспортної безпеки, зокрема: технічна модернізація транспортного комплексу, вдосконалення логістичної інфраструктури, розвиток інтелектуальних транспортних систем для оптимізації потоків і підвищення безпеки дорожнього руху. Окрему увагу приділено інформаційній безпеці транспортних компаній, наголошуючи на важливості своєчасної конфігурації систем. Також висвітлено специфічні заходи для залізничного та автомобільного транспорту, включаючи оновлення рухомого складу, електрифікацію, розвиток електротранспорту та посилення відповідальності перевізників небезпечних вантажів. Підкреслено важливість захисту інтересів вітчизняних перевізників на міжнародному ринку.