ІНТЕГРАЦІЯ МЕХАНІЗМІВ МІЖНАРОДНОГО ЕКОФІНАНСУВАННЯ У СИСТЕМУ СТРАХОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У КОНТЕКСТІ ESG ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Іщук, Леся; Поліщук, Вадим (Сталий розвиток економіки, 2025)
У сучасних умовах кліматичних загроз, соціально ї нестабільності та посилення нормативних вимог страхова галузь змінює свою парадигму розвитку – від реактивного до проактивного управління ризиками. У статті досліджено можливості та переваги інтеграції механізмів екофінансування у систему страхового менеджменту з урахуванням ESG-факторів. Розкрито суть екофінансування як стратегії довгострокової стійкості та інструменту реалізації Цілей сталого розвитку ООН. Проаналізовано міжнародний досвід впровадження ESG у страхуванні, зокрема використання параметричного страхування, страхування природоорієнтованих рішень, «зелених» інвестицій. Показано, що ESG-фактори вже трансформуються з нефінансових параметрів у матеріальні ризики, що безпосередньо впливають на прибутковість, репутацію та стійкість страхових компаній. В українському контексті акцент зроблено на специфічних викликах, пов’язаних із воєнним станом, що обумовлює зсув фокусу з екологічних аспектів ESG-стратегій на соціальні та управлінські. Доведено, що лише комплексне застосування ESG-стратегій, підкріплене реальними діями, інвестиціями та прозорим моніторингом, дозволить страховому ринку стати рушієм сталих трансформацій в економіці. Дослідження формує уявлення про страхування як про один з ключових секторів, здатних впливати на екологічну та соціальну стабільність у глобальному та національному масштабі. У результаті автори доходять висновку, що лише комплексне переосмислення функцій страхового менеджменту у світлі ESG-парадигми дозволить створити умови для сталого фінансового середовища в Україні. Враховуючи динаміку змін та виклики післявоєнного відновлення, саме страхова галузь здатна стати платформою для інтеграції екологічних, соціальних та управлінських інновацій, сприяючи системній модернізації економіки. Таке бачення відкриває шлях до посилення довіри інвесторів, підвищення конкурентоспроможності страхового ринку та забезпечення його здатності ефективно діяти в умовах глобальної турбулентності та екологічної нестабільності. Таким чином, дослідження підкреслює потребу в оновленні управлінських підходів і фінансових стратегій, що враховують ширший спектр сталих пріоритетів, зокрема ESG-орієнтованих індикаторів, які мають стати основою нової фінансової архітектури страхової галузі.