ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПІДПРИЄМСТВА ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ ЇХ ПІДВИЩЕННЯ НА ОСНОВІ МЕТОДУ АНАЛІЗУ ІЄРАРХІЙ - Сабліна, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розкрито економічну сутність фінансових результатів підприємства та обґрунтовано необхідність їх оптимізації в умовах нестабільного економічного середовища. Узагальнено наукові підходи до трактування фінансового результату та визначено, що фінансовий результат є ключовим індикатором ефективності діяльності суб’єкта господарювання забезпечуючи його фінансову сійкість, конкурентоспроможність і інвестиційну привабливість. Автором обґрунтовано доцільність використання методу аналізу ієрархій (МАІ) як інструменту багатокритеріального вибору в процесі прийняття управлінських рішень щодо вибору напрямів покращення фінансових результатів і проведено експертне оцінювання пріоритетів. Побудовано ієрархічну модель та проведено експертне оцінювання впливу управлінських рішень. Отримані результати підтверджують ефективність МАІ як інструменту прийняття рішень.