ВЕДЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ АГРОБІЗНЕСУ НА ПРИФРОНТОВИХ ТЕРИТОРІЯХ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Шалигіна, Ірина; Басенкова, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена аналізу ведення агробізнесу в Україні під час війни, що вимагає швидкої адаптації до нових викликів. Сільське господарство залишається стратегічно важливим сектором, який забезпечує продовольчу безпеку країни навіть у кризових умовах. Уряд запровадив низку заходів підтримки аграріїв, зокрема податкові канікули, спрощену реєстрацію агрохімікатів і пільгове кредитування. Війна спричинила руйнування інфраструктури, зменшення посівних площ і дефіцит робочої сили через мобілізацію. Логістичні труднощі, зростання цін на ресурси та валютна нестабільність ускладнюють діяльність аграрних підприємств. Значні збитки зазнали особливо прикордонні регіони, зокрема Сумська область. Міжнародна підтримка, зокрема від ФАО, допомагає розвивати молочарство, бджільництво та аквакультуру. Використання агродронів сприяє збереженню виробництва, хоча в прифронтових зонах їхнє застосування обмежене. SWOT-аналіз відображає як сильні сторони агросектору, так і численні загрози та слабкості. Незважаючи на складнощі, аграрії поступово адаптуються, підтримуючи економіку і продовольчу безпеку України.