ДОБРОВІЛЬНЕ МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Іжевський, Павло; Крушинська, Алла (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто трансформацію ринку добровільного медичного страхування (ДМС) в Україні в умовах повномасштабного воєнного вторгнення. Досліджено основні тенденції розвитку ДМС, зокрема вплив інфляційних процесів, посилення попиту на послуги охорони здоров’я та адаптацію страхових компаній до умов воєнного часу. Проведено аналіз страхових премій та виплат щодо 10 провідних страхових компаній, а також реальних та номінальних їх значень по ринку ДМС загалом за період 2014-2024 рр. Проведено аналіз динаміки ДМС в контексті змін страхових пакетів, переорієнтацію цільової аудиторії та цифровізацію сервісів. Розглянуто інноваційні підходи, що впроваджуються з метою підвищення доступності медичних послуг через залучення можливостей ДМС. Обґрунтовується перспективність подальшого розвитку ринку за умови стратегічної підтримки держави, гнучкості страхових механізмів та зміцнення довіри населення.