РОЛЬ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ПРИЧОРНОМОРСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО РАЙОНУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Ніколенко, Геннадій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано роль фінансової спроможність у забезпеченні конкурентоспроможності територіальних громад Причорноморського економічного району України в умовах воєнного стану. Досліджено економічні показники місцевих бюджетів Миколаївської, Одеської та Херсонської областей за період 2022-2024 років у контексті забезпечення конкурентоспроможності територіальних громад. Встановлено, що попри воєнний стан та законодавчі зміни в оподаткуванні, територіальні громади Причорноморського економічного району зберігають конкурентоспроможність завдяки фінансовій стійкості місцевих бюджетів. Виявлено, що податкові зміни, пов’язані з перерозподілом надходження податку на доходи фізичних осіб військовослужбовців до загального бюджету, істотно не вплинули дохідність місцевих бюджетів. Підтверджено, що конкурентоспроможність територіальних громад в умовах воєнного стану забезпечується за рахунок ефективного бюджетного плануванням, диверсифікації джерел доходів, збереження інвестиційної активності та здатності адаптуватися до нових викликів.