ІНСТИТУЦІЙНІ ПІДХОДИ ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ КРИПТОВАЛЮТ: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ СВІТОВИХ МОДЕЛЕЙ І УКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Боркович, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження присвячене аналізу інституційних засад регулювання криптовалют у світовому та національному контексті. Обґрунтовано актуальність формування системи регулювання цифрових активів з капіталізацією понад 2,3 трлн. Систематизовано три моделі регулювання: централізована (Сінгапур), функціональна (США), гібридна (ЄС). Проаналізовано досвід провідних юрисдикцій та механізми міжнародної координації через FATF, FSB, Basel Committee. Досліджено українське законодавство, зокрема Закон "Про віртуальні активи", компетенції НБУ та НКЦПФР. Виявлено прогалини: відсутність податкового режиму, обмеження платіжного використання, недостатній захист споживачів. Розроблено рекомендації: створення координаційної ради, регуляторна "пісочниця" на базі Дія.City, гармонізація з європейським регламентом MiCA. Реалізація пропозицій дозволить Україні стати регіональним криптохабом.