ОРІЄНТИРИ ПОДАТКОВОЇ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Таращенко, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті визначено стратегічні та оперативні орієнтири забезпечення податкової безпеки національної економіки в умовах воєнного стану. Узагальнено внутрішні загрози податковій системі, що проявляються на організаційно-адміністративному, фінансово-ресурсному, інституційно-правовому та суспільно-економічному рівнях. Акцент зроблено на необхідності розмежування орієнтирів податкової безпеки за часовим критерієм. Обґрунтовано пріоритети адаптивної податкової політики, спрямованої на підтримку національної економіки, цифровізацію адміністрування, розвиток кадрового потенціалу та забезпечення податкової стабільності у воєнний і післявоєнний періоди. Запропоновано класифікацію податкових загроз та диференціацію управлінських рішень, що дозволяє зробити податкову політику більш гнучкою та ефективною відповідно до умов, що змінюються.