ВПЛИВ ІНДУСТРІЇ 4.0 НА ХАРАКТЕРИСТИКИ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ПОСТАЧАНЬ - Щербань, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дослідження аналізує вплив Індустрії 4.0 на трансформацію ключових характеристик систем управління ланцюгами поставок (СУЛП). Під дією технологій (кіберфізичні системи, IoT, Big Data, ШІ) СУЛП еволюціонують від лінійних моделей до гнучких, адаптивних мереж з підвищеною прозорістю та інтегрованістю. Робота зосереджена на 4 логістичних сферах: закупівлі, транспорт, склад, виконання замовлень. Для кожної визначено ключові показники ефективності (КРІ) та детально досліджено, як технології І4.0 змінюють ці КРІ, формуючи нові характеристики (прозорість, адаптивність, інтероперабельність, ефективність, резильєнтність, інноваційність). Запропоновано інноваційний підхід оцінки через "описовий профіль характеристик СУЛП", який замість жорстких матриць дозволяє визначати поточний стан, цільові рівні, драйвери змін та ризики для кожної характеристики. Цей профіль є інструментом для виявлення "вузьких місць", пріоритезації інвестицій у цифрові рішення (IoT-платформи, блокчейн) та формування стратегій трансформації. Висновок: цифровізація СУЛП є ключем до підвищення клієнтоорієнтованості, оптимізації витрат і адаптації до швидкозмінного ринку в епоху Індустрії 4.0.