МОДЕРНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНИМИ РИЗИКАМИ В УМОВАХ ЗОВНІШНЬОГО ФІНАНСУВАННЯ: ПРИКЛАД УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ - Галустян, Роберт (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано сучасні підходи до управління кредитним ризиком у банківській системі в умовах зовнішнього фінансування від міжнародних фінансових організацій (МФО), таких як МВФ, Світовий банк та ЄБРР. Розглянуто впровадження регуляторних стандартів (Базель II, III, МСФЗ 9), ризик-орієнтованого нагляду (SREP), а також досвід реформування банківських систем України та Польщі. Проведено порівняння ключових показників кредитного ризику, таких як рівень проблемних кредитів (NPL) та покриття резервами, проаналізовано вплив інституційних реформ на стійкість банків. Дослідження показує, що модернізація регуляторного середовища та співпраця з МФО сприяли покращенню управління ризиками, підвищенню стійкості банківської системи обох країн. В статті надаються висновки для політиків, фінансових установ та міжнародних зацікавлених сторін, які прагнуть сприяти створенню надійних та адаптивних банківських систем.