АУДИТ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ У СВІТЛІ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ТА ПРИНЦИПІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Василюк, Марія; Вітер, Світлана; Здирко, Наталія; Гайдучок, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сутність та роль аудиту фінансової звітності в контексті реалізації концепції сталого розвитку. Обґрунтовано необхідність переходу до нової парадигми звітності та аудиторської практики. Аудит визначено як інструмент інформаційної взаємодії між різними групами стейкхолдерів. Проаналізовано сучасні підходи до здійснення аудиту з урахуванням потреб сталого розвитку та можливих ризиків, пов’язаних із їх впровадженням. Здійснено порівняльний аналіз МСФЗ та НП(С)БО для визначення найбільш релевантного підходу до звітності. Визначено ключові критерії оцінки якості фінансової звітності, розкрито значення оцінювання суттєвості як складової професійного судження аудитора. Розглянуто заплановані зміни до законодавства України у сфері аудиту та окреслено стратегічні напрями його розвитку в умовах сталого розвитку.