СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ УКРАЇНИ - Столяренко, Олена; Яценко, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Постійне зростання обсягів фінансових операцій та їх цифровізація призводять до зростання ризиків легалізації коштів або фінансування тероризму. Для зменшення даних ризиків в межах національної економіки здійснює функціонування система фінансового моніторингу. У статті досліджено динаміку надісланих повідомлень про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу. Виокремлено активність різних груп суб’єктів первинного фінансового моніторингу щодо звітування про порогові та підозрілі фінансові операції та встановлено зростання якості надісланих звітів, оскільки частка підозрілих операцій зросла з 4,7% у 2021 році до 22% у першому кварталі 2025 року. Проаналізовано міжнародну взаємодію Державної служби фінансового моніторингу України з підрозділами фінансових розвідок інших країн. Виявлено недостатню кількість виїзних та безвиїзних перевірок, які здійснювалися регуляторами.