ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У ПРИВАТНОМУ ТА ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРАХ ЕКОНОМІКИ - Лоскоріх, Габріелла; Перчі, Оксана; Стойка, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У сучасних економічних умовах, що характеризуються нестабільністю, цифровізацією та посиленням вимог до прозорості, фінансова звітність набуває особливого значення як у приватному, так і в державному секторах. Проте підходи до її складання та використання в цих секторах суттєво різняться через специфіку цілей, джерел фінансування, користувачів інформації та нормативної бази. Метою статті є дослідження ролі фінансової звітності як інструменту прийняття управлінських рішень у приватному та державному секторах економіки, визначення подібностей і відмінностей у її використанні, а також формулювання пропозицій щодо підвищення ефективності аналітичного використання звітних даних. У статті здійснено порівняльну характеристику національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в приватному та державному секторах, проаналізовано основні аспекти та охарактеризовано форми фінансової звітності в обох секторах. Наведено пропозиції щодо удосконалення методів аналітичного використання звітних даних для підвищення ефективності прийняття рішень у обох секторах економіки.