ПЛАТІЖНІ СИСТЕМИ: СУТНІСТЬ, ЕВОЛЮЦІЯ ТА РИЗИКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ - Фрадинський, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сутнісної характеристики, еволюції та значення платіжних систем, а також ризик-менеджменту у цій сфері. Узагальнено основні функції платіжних систем та визначено 5 основних їх складових елементів. Запропоновано авторський поділ етапів розвитку платіжних систем із виокремленням 3 основних періодів – дотехнологічного, технологічного, електронного. Проаналізовано класифікацію ризиків у сфері застосування платіжних систем в контексті світового досвіду та вітчизняної практики. Наведено основні методи управління ризиком із виокремленням 4 способів – ухилення, локалізація, дисипація та компенсація. Зроблено висновок про необхідність виокремлення ще одного виду ризиків – кіберризиків в окрему самостійну групу. В науковому плані набула подальшого розвитку класифікація ризиків у системах грошових переказів та платежів. В контексті практичного підходу, отримані результати можуть бути використані в процесі напрацювання пропозицій щодо вдосконалення протидії ризикам у сфері платіжних систем в Україні.