ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЙНИХ АСПЕКТІВ РІЗНИХ ПОКОЛІНЬ - Лункіна, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено особливості мотиваційних аспектів різних поколінь: Бебі-бумери, Покоління X, Y, Z та Альфа. Обґрунтовано, що питання ефективної мотивації персоналу в сучасному світі набуває все більшої актуальності в умовах швидкої трансформації економічного, соціального та цифрового простору. Проаналізовано основні характеристики ціннісних орієнтирів та мотиваторів персоналу залежно від покоління. Аналіз поколінь показує, що мотиваційні чинники та цінності працівників суттєво змінюються залежно від соціально-економічного контексту їхнього формування. З’ясовано, що завдання керівника полягає у тому, щоб знайти ефективний баланс між різними поколіннями, щоб їх мотивувати, створивши умови, в яких кожен співробітник зможе максимально реалізувати свій потенціал та працювати на благо компанії. Доведено, що спостерігається чітка диференціація мотиваційних пріоритетів між поколіннями. Якщо покоління Z шукає сенс у роботі, самореалізацію, гнучкість і підтримку добробуту, то покоління X надає перевагу матеріальним стимулам, структурованому середовищу та стабільності. Ці висновки є підґрунтям для формування диференційованих систем мотивації на підприємствах, де працюють представники кількох вікових груп одночасно.