НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПОДАТКОВОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ В УКРАЇНІ: МЕХАНІЗМ СЕЛЕКТИВНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ТА ЙОГО ПРАКТИЧНА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ - Цап, Володимир (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено нормативно-правові засади функціонування механізму податкової доброчесності в Україні, що був запроваджений в умовах воєнного стану як інструмент модернізації податкового адміністрування. Розглянуто законодавчі передумови формування Переліку платників з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства відповідно до прийнятих змін до чинного законодавства України. Визначено критерії доброчесності, порядок автоматичного включення, а також інституційні переваги для сумлінних платників, зокрема звільнення від перевірок, прискорене бюджетне відшкодування та індивідуальний комплаєнс-супровід. Акцент зроблено на ролі селективного адміністрування як моделі фіскальної довіри, що сприяє прозорості, зменшенню тіньових практик та формуванню партнерських відносин між бізнесом і державою в умовах посткризової трансформації.