РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Амеліна, Наталія; Редько, Наталія; Жижома, Марина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі людського капіталу як ключового детермінанта економічного зростання регіонів України в умовах децентралізації. Узагальнено теоретичні підходи до трактування й оцінки людського капіталу, обґрунтовано методологію його комплексного вимірювання. Проведено порівняльний аналіз на прикладі п’яти регіонів із використанням нормованих соціально-економічних показників. Визначено міжрегіональні диспропорції, здійснено кластеризацію та рейтингування. Досліджено вплив децентралізації на формування людського потенціалу громад. Запропоновано стратегічні напрями активізації розвитку людського капіталу з урахуванням сучасних викликів. Особливу увагу приділено інституційній спроможності громад та адаптації міжнародного досвіду в національну практику. Зазначено важливість довгострокового планування, системного моніторингу та міжрегіонального партнерства.