ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ФЕНОМЕН ТА ДРАЙВЕР СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Чалюк, Юлія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Здійснено SWOT-аналіз стимулюючих (внутрішніх і зовнішніх) та дестабілізаційних (внутрішніх і зовнішніх) факторів динаміки процесів диджиталізації та цифровізації економіки в Україні, за результатами якого спрогнозовано три можливих сценарії розвитку диджиталізації і цифрової економіки країни: консервативний (інерційна модель), помірний (еволюційна модель) та швидкого зростання (форсована модель). Для функціонування соціально-економічної системи України за третім сценарієм запропоновано до практичного використання сукупність ключових показників ефективності (Key Performance Indicators, KPI), що розподілені на загальноекономічні, IТ-галузі, цифрової інфраструктури, фінансового сектору, бізнесу, трудових ресурсів, соціальної сфери, державного управління. У статті розглянуто передумови, складові, переваги і недоліки диджиталізації.