МЕТОДИ І ПРИЙОМИ ПОДАТКОВОГО АУДИТУ В УМОВАХ ОСОБЛИВОГО СТАНУ - Сарахман, Оксана; Шурпенкова, Руслана; Калайтан, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено методи податкового аудиту, які використовуються для контролю за виконанням податкових зобов’язань платниками податків в умовах особливого стану. Проаналізовано їх ефективність з огляду на ризики, пов’язані з обмеженим доступом до документації, нестабільністю господарської діяльності та іншими викликами воєнного часу. Розглянуто загальнонаукові та прикладні методи податкового аудиту, зокрема документальні, інвентаризаційні, аналітичні, методи спостереження, фізичного огляду, зустрічної звірки, достовірних тверджень, що застосовуються в практиці перевірок. Надано характеристику суцільного, вибіркового та комбінованого способів перевірки, а також хронологічного, систематизованого та розрахунково-аналітичного підходів до оцінювання достовірності податкових даних. Акцентовано увагу на важливості комплексного підходу до аудиту в умовах особливого стану, що дозволяє підвищити ефективність контролю, виявити порушення та сформувати системне уявлення про податкову поведінку суб’єкта. Дослідження має як теоретичне, так і практичне значення для фахівців, що займаються податковим контролем, аудитом і формуванням податкової політики в умовах кризових ситуацій.