ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЯК ФАКТОР МОДЕРНІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Нечипорук, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
Визначено, що виклики сталого розвитку у реальному секторі економіки формують нові вимоги до фінансової системи, що проявляється у широкомасштабній мобілізації капіталу з одночасним акцентуванням уваги на екологічних та соціальних факторах, що закріплює обслуговування секторів реальної економіки та надання широкого спектру фінансових послуг для домогосподарств, підприємств та держави, вводячи нові параметри зростання, подолання бідності та збереження навколишнього середовища. Уточнено, що в умовах цифрового господарства змінюється інституційний дизайн складових фінансової системи. Цифровізація фінансової системи забезпечує більш інклюзивне, прозоре та ефективне фінансове середовище. Впровадження цифрових інструментів може не тільки сприяти фінансуванню проєктів сталого розвитку через створення нових фінансових продуктів та підвищення ефективності управління проєктами, а й можуть бути використані для вирішення соціальних та екологічних проблем, серед яких: зменшення бідності та покращення економічного становища населення через покращення доступу до послуг страхування життя та медичного страхування. Узагальнено, що основними трендами для InsurTech-проєктів стають: поширення електронних полісів; використання мобільних додатків, штучного інтелекту та цифрових платформ; блокчейн-технологій для управління даними; розвиток співпраці між страховими компаніями та InsurTech–стартапами.