СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ: ПОРІВНЯННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ І РОЗРОБКА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ - Аберніхіна, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз основних принципів управління ризиками за міжнародними стандартами ISO 31000, COSO ERM і FERMA. На основі системного підходу обґрунтовано методологічну сумісність стандартів та їх роль у формуванні інтегрованої системи управління ризиками на підприємстві. Особливу увагу приділено комплексному підходу, який поєднує різні методики й інструменти для ефективного виявлення, оцінки, контролю та моніторингу ризиків у динамічному бізнес-середовищі. Запропоновано функціональну модель, що відображає логіку побудови та реалізації ризик-менеджменту з урахуванням стандартів і практик. Модель структурована за ключовими елементами системного підходу й забезпечує єдність принципів, процесів, організаційної структури та цільової спрямованості управління ризиками, підвищуючи гнучкість, прозорість і адаптивність системи до змін зовнішнього і внутрішнього середовища.