ЕВОЛЮЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ КРІЗЬ ПРИЗМУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ УКЛАДІВ: ВІД ІНДУСТРІАЛІЗАЦІЇ ДО БЛОКЧЕЙН-РЕАЛЬНОСТІ - Крушинська, Алла; Попель, Сергій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті детально розглянуто концепцію технологічних укладів, їх життєвий цикл та закономірності змін, що лежать в основі історичного розвитку економічних і технічних систем. Особливу увагу приділено переходу до шостого технологічного укладу, ядром якого виступає блокчейн – інноваційна технологія, що забезпечує новий рівень децентралізації, прозорості та безпеки у глобальній економіці. Проведений аналіз підтвердив суттєвий вплив блокчейну на зростання світового ВВП та створення нових робочих місць, що свідчить про трансформацію традиційних секторів і появу інноваційних галузей. Прогнозні дослідження вказують на те, що у найближчі десятиліття відбудеться формування сьомого технологічного укладу, який, за очікуваннями, базуватиметься на синтезі когнітивних, біотехнологічних та екологічних інновацій і стане наступним етапом еволюції світової економіки.