«ЗЕЛЕНА» ФІНАНСОВА АРХІТЕКТУРА ТА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК: РОЛЬ «ЗЕЛЕНИХ» ОБЛІГАЦІЙ У ТРАНСФОРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІК - Глущенко, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано просторові й секторальні особливості функціонування ринку сертифікованих «зелених» облігацій. Виявлено домінування європейського регіону та провідну роль таких країн, як Китай, США, Німеччина та Франція, у структурі глобальних випусків. Зазначено, що активізація ринку в країнах, що розвиваються, зумовлена впровадженням міжнародних стандартів ICMA та формуванням локальних таксономій. Окреслено потенціал залучення «зеленого» фінансування для модернізації енергетичної, транспортної та комунальної сфер в Україні. Сформульовано стратегічні орієнтири розвитку внутрішнього ринку «зелених» облігацій у контексті післявоєнного відновлення, зокрема гармонізацію з європейськими нормами, зміцнення інфраструктури прозорості, удосконалення механізмів проєктного відбору та розширення емітентської бази.