РОЛЬ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ У РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТІ ТА СТРЕС-ТЕСТУВАННІ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ - Косова, Тетяна; Мех, Ганна; Орлов, Максим (Сталий розвиток економіки, 2025)
Актуальність роботи визначається зростанням ролі фінансового моніторингу у системі ризик-менеджменту та стрес-тестування банківських установ з огляду на посилення регуляторних вимог, глобальні фінансові ризики та геополітичну нестабільність. Метою статті визначено удосконалення інструментів фінансового моніторингу у системі ризик-менеджменту та стрес-тестування банківських установ. Доведено, що регулювання державного фінансового моніторингу здійснюється на основі формальних і неформальних правил, які є взаємодоповнюючими. Аргументовано, що Україна зробила значні кроки в напрямку інтеграції міжнародних стандартів у свою фінансову систему. Розроблено пропозиції з подальшої співпраці з міжнародними організаціями як ключового фактору вдосконалення національної системи фінансового моніторингу та забезпечення стійкості і безпеки економічної системи України на міжнародній арені. Обґрунтовано, що фінансовий моніторинг є важливим елементом боротьби з фінансовими злочинами, а також фундаментальним інструментом ризик-менеджменту банківських установ. Показано, що фінансовий моніторинг виконує аналітичну, профілактичну та діагностичну функції у процесі стрес-тестування банківських установ.