КОНТРОЛЬ І АУДИТ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ - Шестерняк, Марія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто контроль і аудит як ключові інструменти управлінської системи підприємства, що забезпечують прозорість, відповідальність і ефективність прийняття рішень. Досліджено функції контролю, класифіковано види аудиту, розкрито сутність ризик-орієнтованого підходу. Проаналізовано нормативно-правову базу, зокрема Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Закон України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». Обґрунтовано доцільність впровадження моделі «трьох ліній захисту» та стандартних операційних процедур (SOP), ERP або CRM систем у сучасних умовах. Особливу увагу приділено впровадженню ефективних механізмів контролю і аудиту як у великих підприємствах, так і в середньому та малому бізнесі, незалежно від галузі діяльності. Визначено роль внутрішнього аудиту як складової корпоративного управління.