ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР АГРАРНОГО СЕКТОРУ НА ЗАСАДАХ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕКОНОМІКИ: УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЯМИ ТА ЯКІСТЮ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ - Шпикуляк, Олександр; Лопатинський, Юрій; Шеленко, Діана; Кифяк, Вікторія; Шпикуляк, Владислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розроблено структурно-логічну модель впровадження європейського досвіду розвитку «зеленого» бізнесу в сільській місцевості України, що охоплює ключові напрями – від органічного виробництва та біоенергетики до агротуризму та екологічної сертифікації. Розкрито значення «зеленого» бізнесу як фактору сталого розвитку із поєднанням традиційних методів управління з інноваційними екотехнологіями, що забезпечує економічну, екологічну та соціально-культурну стійкість регіонів. Запропоновано схематичне зображення ключових напрямів європейського досвіду, які можуть бути впроваджені в Україні для розвитку «зеленого» бізнесу з урахуванням органічного виробництва, біоенергетики, агротуризму та інноваційних сільськогосподарських технологій. Обґрунтовано механізм, спрямований на формування ефективної стратегії сталого розвитку сільських територій шляхом інтеграції екологічних практик і підтримки кооперативних ініціатив.