СВІТОВА ЕКОНОМІКА, ГЛОБАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ ТА МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ - Вишневська, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
Сучасні тенденції характеризуються скороченням темпів розвитку світової економіки, уповільненням темпів міжнародного партнерства та збільшенням кількості протирічь, у тому числі через нові тарифні угоди. Визначено, що за десятирічний період було реалізовано проєкти у різних державах та регіонах світу, що дозволило вирішити низку актуальних глобальних проблем та покращити ситуацію, але на глобальному рівні ризики мають тенденцію до зростання. Обумовлено, що трансформація міжнародних взаємовідносин повинна відбуватися на засадах компромісних рішень та глобального партнерства. Обмеження впливу геополітичних чинників на торговельні взаємовідносини, орієнтація на інтереси, потреби та можливості сторін, дозволить забезпечити взаємовигідну співпрацю, можливості до розвитку, у тому числі на засадах сталості. Роль Світової Організації Торгівлі повинна бути трансформована у конструктивний діалог між державами-учасницями, а не ультиматуми однієї із сторін торговельного протистояння. Розширення сфер взаємодії, партнерство у сталому розвитку сприятиме підвищенню рівня довіри, вирішенню глобальних проблем людства.