МІЖ КОНКУРЕНЦІЄЮ І КООПЕРАЦІЄЮ: ЕКОНОМІЧНІ СТРАТЕГІЇ ПРОВІДНИХ ДЕРЖАВ В АРКТИЦІ - Король, Марина; Цалан, Мирослава (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено аналіз економічної ролі Арктичного регіону в контексті загострення глобального суперництва між провідними державами світу. Зазначено, що підвищена доступність регіону через зміну клімату та розвиток технологій активізувала інтерес до природних ресурсів, нових торговельних маршрутів та енергетичної безпеки. Розглянуто стратегічні економічні підходи США, Китаю та росії, які прагнуть посилити свою присутність в Арктиці через інвестиції, інфраструктурні проєкти та інституційні механізми. Ідентифіковано ключові сфери інтересів, зокрема доступ до корисних копалин, розширення судноплавства та посилення контролю над морськими юрисдикціями. Зроблено висновок про формування нової конфігурації геоекономічної взаємодії в регіоні, що вимагає оновлення стратегічного планування національними та міжнародними суб’єктами.