ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ: СИНЕРГІЯ АНАЛІТИКИ, МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Куклінова, Тетяна; Чепурна, Олена; Мельник, Євген (Сталий розвиток економіки, 2025)
Розглянуто економіко-математичне моделювання як системний інструмент прийняття управлінських рішень у цифровізованому середовищі, з акцентом на інтеграцію бізнес-аналітики та технологій штучного інтелекту (ШІ). Мета статті полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні принципів, структур і алгоритмів сучасного економіко-математичного моделювання, здатного забезпечити адаптивне управління соціально-економічними системами у повоєнний час. Досягнення поставленої мети забезпечено шляхом використання комплексу методів дослідження: аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення та формалізації. Було систематизовано сучасні програмні засоби, які підтримують реалізацію моделей у прикладному бізнес-аналізі. Здійснено порівняльний огляд традиційних математичних методів та новітніх AI-підходів, що використовуються в економіці та менеджменті для підтримки прийняття рішень. Визначено, що синергія математичного моделювання, цифрової аналітики та ШІ підвищує ефективність управлінських рішень, дозволяє знижувати вплив людського чинника, виявляти латентні закономірності в масивах даних і створювати адаптивні системи управління.