ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДЕФІНІЦІЇ «КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВА» - Кореняк, Віктор (Сталий розвиток економіки, 2025)
Об’єктом даного дослідження є дефініція «капітал підприємства». Предметом дослідження є теоретичні аспекти щодо визначення дефініції «капітал підприємства». Методи, які використовуються при написанні статті: спостереження, системного аналізу, порівняння, конкретизації та логічного узагальнення. У статті розглянуто еволюцію теоретичних підходів до дефініції поняття «капітал підприємства» та здійснено критичний аналіз його трактувань у вітчизняній і зарубіжній науковій літературі. Обґрунтовано необхідність розширення традиційного змісту категорії капіталу через включення нематеріальних складових: інтелектуального, людського, соціального та інформаційного капіталу. Запропоновано авторське визначення капіталу підприємства як комплексного економічного ресурсу, що забезпечує стійке функціонування, інноваційний розвиток і ринкову адаптивність суб’єкта господарювання. Результати дослідження поглиблюють теоретико-методологічні засади формування ефективної системи управління капіталом підприємства в умовах сучасних економічних трансформацій.