ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ ЯК ОБ’ЄКТ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ - Сабліна, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розкрито сутність людського капіталу як стратегічного нематеріального ресурсу та обґрунтовано доцільність його розгляду як об’єкта фінансового контролінгу. Автор акцентує увагу на зміні пріоритетів сучасної економіки від матеріальних активів до нематеріальних, зокрема людського капіталу, який забезпечує інноваційний розвиток, конкурентоспроможність і стійкість бізнесу. Розглянуто основні проблеми інтеграції людського капіталу у фінансову систему підприємства, зокрема відсутність універсальних методів оцінювання, складність кількісного виміру та довгостроковий характер інвестицій. Запропоновано основні підходи до оцінки ефективності людського капіталу: витратний, дохідний, ринковий та підхід на основі ключових показників ефективності. Представлено порівняльний аналіз цих підходів та набір релевантних метрик для інтеграції в систему фінансового контролінгу.