ВЕНЧУРНЕ ФІНАНСУВАННЯ ЯК ДРАЙВЕР РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ У ЦИФРОВУ ЕПОХУ: СУЧАСНІ МЕХАНІЗМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Скиба, Ганна; Мазур, Юлія; Несходовський, Ілля (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано стан венчурного підприємництва в Україні в умовах цифрової трансформації економіки. Визначено ключову роль венчурного фінансування у підтримці інноваційної активності стартапів та технологічних компаній, здатних забезпечити прорив у високотехнологічних галузях. Охарактеризовано поширені форми інвестування: венчурні фонди, краудфандингові платформи, корпоративні венчури, бізнес-акселератори та інкубатори. Висвітлено переваги й ризики їх застосування, виявлено бар’єри розвитку: слабку інституційну базу, низьку інвестиційну культуру, обмежений доступ до капіталу та недосконале законодавство. Обґрунтовано потребу створення сприятливого інвестиційного середовища, удосконалення механізмів захисту прав інвесторів і стимулювання інноваційної діяльності як важливої передумови зростання конкурентоспроможності національної економіки.