ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ РЕМОНТУ ТА РОЗБУДОВИ ДОРІГ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ - Цімошинська, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження ефективності механізму фінансування ремонту та розбудови доріг загального користування місцевого значення, а також пошук шляхів її забезпечення. Методика дослідження. В процесі дослідження використано такі методи, як: метод теоретичного узагальнення та порівняння став підґрунтям розробки схеми механізму фінансування ремонту та розбудови мережі автодоріг загального користування місцевого значення; логічний метод, методи індукції та дедукції, а також узагальнення стали підґрунтям розробки пропозицій щодо формування механізму фінансування доріг загального користування місцевого значення, який забезпечить економне ставлення та ефективне використання бюджетних коштів; монографічний метод використано при викладенні результатів дослідження. Результати. Констатовано, що на сучасному етапі суспільного розвитку пріоритетною проблемою в автодорожньому господарстві України, вочевидь, є не збільшення довжини і частки шляхів вищих категорій у загальноукраїнській мережі доріг, а кардинальне покращення якості дорожнього покриття практично в усіх регіонах України. Доведено, що забезпечення якості автомобільних доріг відповідно до міжнародних стандартів вимагає значних фінансових ресурсів. Акцентовано увагу на створеному для фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автодоріг загального користування Державного дорожнього фонду. Проаналізовано джерела формування Державного дорожнього фонду. Розглянуто механізм розподілу субвенцій на забезпечення ремонту та розбудови мережі автодоріг загального користування місцевого значення між місцевими бюджетами на 2018 рік. Наголошено на недоліках механізму розподілу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам пропорційно до протяжності доріг загального користування місцевого значення. Наукова новизна. Окреслено напрямки забезпечення ефективності механізму фінансування доріг загального користування місцевого значення. Практична значущість. Розроблено пропозиції щодо формування механізму фінансування ремонту та розбудови мережі автодоріг загального користування місцевого значення, який забезпечить економне ставлення та ефективне використання бюджетних коштів.