ОСНОВНІ ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ФІНАНСОВУ СТІЙКІСТЬ КОМПАНІЙ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Малащук, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто сутність фінансової стійкості страхових компаній як одного з ключових показників їх фінансового стану, що відображає здатність суб’єкта страхового ринку виконувати зобов’язання перед страхувальниками в умовах впливу дестабілізуючих чинників зовнішнього і внутрішнього середовища. Визначено, що фінансова стійкість страховиків формується під впливом широкого спектра факторів, які доцільно класифікувати за ознакою можливості управління. Проведено систематизацію детермінант фінансової стійкості страхових компаній, серед яких виділено внутрішні керовані чинники, частково керовані ринкові фактори та некеровані зовнішні впливи. Досліджено особливості взаємозв’язку між зазначеними групами факторів та їхній вплив на загальний фінансовий стан страхової компанії. Акцентовано увагу на необхідності комплексного підходу до управління фінансовою стійкістю страховиків, що передбачає посилення внутрішнього контролю, впровадження сучасних інструментів ризик-менеджменту, підвищення якості формування страхових резервів та удосконалення тарифної політики. У результаті дослідження обґрунтовано напрями підвищення фінансової стійкості компаній страхового ринку України в умовах нестабільного економічного середовища.