ЗАХОДИ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ ЩОДО ПОЛІТИЧНО ЗНАЧУЩИХ ОСІБ - Ремига, Юлія; Щербатих, Денис (Сталий розвиток економіки, 2025)
Значний обсяг повноважень, якими наділені певні категорії державних посадових осіб, вимагає від суб’єктів національної системи фінансового моніторингу застосування адекватних заходів контролю, спрямованих на зменшення ризиків відмивання коштів, що були отримані від здійснення корупційних дій. У статті досліджено глобальні рекомендації стосовно співпраці з політично значущими особами. Виявлено подібні підходи в багатьох юрисдикціях щодо умов здійснення посилених заходів належної перевірки. Виокремлено різницю між Україною та іншими країнами щодо організації ділових відносин з політично значущими особами, яка полягає в необхідності звітування про фінансову операцію та отримання дозволу керівника установи при перевищенні законодавчо встановленого монетарного порогу без врахування рівня ризику.