ФРАНЧАЙЗІНГ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ МЕНЕДЖМЕНТУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ТА ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ - Зубайр, Ахмад; Тітомир, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено особливості використання франчайзингу в менеджменті сучасного бізнесу в туристичній галузі та в готельно-ресторанній сфері. Франчайзинг – це один з найефективніших інструментів розширення та розвитку бізнесу в цих галузях. Для готельно-ресторанної справи, як частини туристичного бізнесу важливо завжди розширятись, збільшувати прибутки, що може бути спроваджене, в тому числі, запровадженням інвестицій та вкладень у бізнес, але це дорогі процеси. Саме тому в бізнесі було запроваджено інструмент франчайзингу. Молоді компанії можуть отримувати право на користування брендом і право відкривати свої локації під вже відомим брендом, виплачуючи власнику цих прав роялті. Компанія що надає свій бренд в користування, отримує для себе дуже швидке розширення свого бренду, компанія за короткий проміжок часу може перейти в міжнародну сферу і стати великим брендом.