ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАГРОЗ ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ ПІДПРИЄМСТВ - Потюк, Василь; Крамар, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сутність та структуру загроз економічній безпеці підприємств в умовах сучасних викликів та ризиків. Обґрунтовано актуальність проблематики забезпечення економічної безпеки підприємств, особливо в періоди технологічних зрушень та суспільних катаклізмів. Проаналізовано наукові праці вітчизняних та зарубіжних дослідників з питань економічної безпеки підприємств. Здійснено структурно-функціональну характеристику загроз економічній безпеці підприємств за десятьма основними категоріями: макроекономічні, виробничі, фінансові, зовнішньоекономічні, соціальні, кіберзагрози, рейдерські, енергетичні, технологічні та екологічні загрози. Систематизовано типи загроз, їх характеристики та потенційні наслідки для стабільного функціонування підприємств. Встановлено взаємопов’язаний характер сучасних загроз та їх здатність створювати каскадний ефект негативного впливу на діяльність підприємств.