ТЕРМІНОЛОГІЧНЕ ТРАКТУВАННЯ ДЕФІНІЦІЇ «СТРАТЕГІЧНИЙ ОБЛІК» - Сторожук, Дмитро (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням трактування поняття «стратегічний облік» та визначення його ролі і значення в діяльності суб’єктів в сучасних умовах господарювання, що дало можливість сформулювати визначення «стратегічного обліку як терміну облікової науки. Стратегічний облік та звітність визначено важливими компонентами стратегічного управління суб’єктів господарювання в силу характерних особливостей. Аналіз наукових підходів зарубіжних та вітчизняних авторів до визначення поняття «стратегічний облік» свідчить про їх різноманітність, неоднозначність та різноплановість. За результатами досліджень сформульовано визначення стратегічного обліку як системи збору внутрішніх та зовнішніх даних, їх обробки, трансформації і подачі інформації внутрішнім і зовнішнім користувачам на основі обліку, аналізу, планування, прогнозування, контролю та моделювання з метою прийняття ефективних рішень.