ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ: УПРАВЛІНСЬКИЙ КОНТЕКСТ - Трусова, Наталія; Свиноус, Надія; Желавська, Наталія; Нянько, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено теоретичні засади та прикладні аспекти формування й реалізації інвестиційної політики сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах трансформації аграрного сектору. Акцентовано увагу на значенні інвестицій як стратегічного ресурсу забезпечення конкурентоспроможності та сталого розвитку аграрного виробництва. Обґрунтовано, що ефективна інвестиційна політика має ґрунтуватися на комплексному підході до управління інвестиційною діяльністю, з урахуванням як внутрішніх ресурсних можливостей, так і змін у макроекономічному середовищі. Виявлено чинники, які стримують інвестиційну активність аграрних підприємств, зокрема: високі ризики, низький рівень капіталізації, обмежений доступ до довгострокового фінансування, недосконалість державної підтримки. Приділено увагу ролі управлінських рішень у підвищенні інвестиційної привабливості підприємств та формуванні сприятливого інституційного середовища для інвестування.