ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО-БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ В КОНТЕКСТІ НОВИХ СУСПІЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ РЕАЛІЙ - Шостак, Тимур (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено процес формування фінансово-бюджетної політики держави в умовах трансформаційних змін, спричинених новими суспільно-економічними реаліями, що виникли внаслідок глобальних викликів, зокрема пандемії, війни, інфляційних шоків та цифровізації економіки. Формування ефективної фінансово-бюджетної політики в Україні набуває особливої актуальності в умовах нових суспільно-економічних реалій, зумовлених трансформаціями внутрішнього та зовнішнього характеру. У сучасних умовах фінансово-бюджетна політика має бути спрямована не лише на забезпечення макроекономічної стабільності. Визначено ключові проблеми реалізації ефективної фінансово-бюджетної політики в Україні, зокрема фрагментарність бюджетного процесу, недостатній рівень координації між секторами державного управління, обмежений доступ до джерел фінансування та високий рівень боргового навантаження. Обґрунтовано, що в умовах кризи держава має активізувати антикризові фінансові інструменти, водночас забезпечуючи стратегічне планування і довгострокову стійкість публічних фінансів.