ПОДАТКОВІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОСТІЙНОГО ВІДТВОРЕННЯ ПЕРЕДУМОВ МІНІМІЗАЦІЇ ЕНТРОПІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Бірюков, Тимур; Павлюк, Тетяна; Полусмяк, Юлія; Шишкін, Віктор (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням пошуку ефективних інструментів забезпечення постійного відтворення передумов мінімізації ентропії економічних процесів. У статті досліджено сутність, зміст, а також здійснено огляд поглядів на розуміння ентропії в економічній теорії. Визначено передумови виникнення ентропії в економіці. Обґрунтовано необхідність впровадження економічної моделі орієнтованої на природозбереження та забезпечення постійного відтворення передумов мінімізації ентропії економічних процесів. Визначено, що найефективнішим економічним інструментом екологічної політики, який сприяє переходу до циркулярної економіки є екологічні податки та збори. Проведено аналіз ефективності застосування основних податкових інструментів націлених на стимулювання становлення циркулярної економічної моделі.